Piše: Nihad Penava
Mogućnosti Bosne i Hercegovine u
proizvodnji funkcionalne i pametne hrane, kroz urbanu agrikulturu, su goleme.
To je samo jedna u nizu činjenica da nema mjesta brizi da će država i pojedinci
oskudijevati hranom.
![]() |
Urbana agrikultura, ilustrativna fotografija (© Flickr) |
„Odavno smo muž i ja došli na ideju da zasadimo bašticu i uzgojimo
sami povrće za našu porodicu. Roditelji su nam ustupili parcelu u svojoj bašti,
pa smo zasukali rukave i prošle godine napravili generalnu probu. Zanimljivo je
to da moja djeca ne vole buraniju, ali onu iz naše bašte jedu“, priča Sanela
Karaica, višegodišnja novinarka iz Sarajeva, kojoj njena dnevna novina nedavno
nije produžila radni ugovor, „zbog pandemije koronavirusa“.
Ipak, snalažljivi kao Karaica ne završavaju na ulici, već i u teškim
životnim prilikama pronalaze svojevrsne izazove. Tako je, osim proizvodnje
ekološke hrane, pokrenula i svoj blog. Tu spaja novinarstvo, kao zanimanje, s
novim hobijem, od kojeg se njena porodica može i prehraniti.
„Ovog proljeća smo se
ozbiljnije posvetili našem projektu, a sva ova situacija s pandemijom
koronavirusa i izolacijom nas je dodatno motivisala da izvučemo višestruku
korist. Uživamo u čistom zraku. Zabavljamo se i fizički smo aktivni, a nadam se
da rezultat neće izostati. Znate, kako je lijepo gledati kako od sjemenke
nastaje biljka, ubrati svojom rukom jagodu, kupinu ili paradajz i biti siguran
da nisu tretirani raznim hemijskim sredstvima“, ushićeno priča Sanela Karaica.
Nema brige za oskudicom hrane
Bosna i Hercegovina godinama bilježi uzastopni deficit u međunarodnoj
razmjeni roba. Prema različitim izvorima, uvozi čak oko 90% hrane, koju konzumiraju
Bosanci i Hercegovci. Istovremeno, lokalni proizvođači hrane se susreću s nizom
izazova kada je u pitanju izvoz na inozemna tržišta, posebno na tržište Evropske
unije.
![]() |
Doc. dr. sc. Hatidža Jahić: "U robnim rezervama je dovoljno namirnica." (© privatno) |
„Ovo je posebno vidljivo u posljednjih nekoliko godina, kada je izvoz
mesa i mesnih prerađevina, te mlijeka i mliječnih proizvoda, u pitanju. U svakom
slučaju, pozitivno je to što su entitetske institucije proširile svoj rad, uvođenjem
većeg broja metoda za kontrolu hrane drugih poljoprivrednih proizvoda, koji su namijenjeni za izvoz na
tržište EU, te su nastavile raditi na usklađivanju sa standardima i procedurama
EU“, objašnjava fulbrightica doc. dr. sc. Hatidža Jahić, tajnica Katedre za
ekonomsku teoriju i politiku Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Postojeći institucijski okvir u oblasti hrane na razini Bosne i Hercegovine
je razjedinjen i nepotpun. Naime, država nema niti adekvatnu laboratoriju za
analizu prehrambenih proizvoda. Većina aktivnosti vezanih za sistem sigurnosti
hrane su u nadležnostima dva entiteta i distrikta.
„Bitno je naglasiti i to da sistem rigorozne kontrole kvalitete, koju
bh. izvoz prolazi, pri plasmanu na inostrana tržišta, treba biti uspostavljen i
za proizvode, koji su predmetom uvoza na naše tržište“, pojašnjava doc. dr. sc.
Jahić.
Tokom prvih mjeseci pandemije, bili smo svjedoci naslova u medijima
kako države ograničavaju izvoz hrane, upozoravajući na nestašice. U isto vrijeme,
promoviraju lokalni razvoj, obradu vlastitih vrtova, te povratak domaćoj
proizvodnji.
„Pandemija je potakla raspravu o tome da smo i suviše ovisni o uvozu,
te da bi se naši potrošači trebali okrenuti potrošnji domaćih proizvoda, da se
općenito podigne svijest o potrebi za jačanjem domaće proizvodnje. Međutim, to
i nije tako jednostavno. Naime, za proizvodnju domaćih finalnih prehrambenih
proizvoda potreban je uvoz određenih komponenti, što bi u slučajevima dužeg
zatvaranja granica bio problem“, upozorava docentica Jahić.
Uz to, doc. dr. sc. Jahić naglašava da Bosna i Hercegovina ima
visokokvalitetne domaće proizvode, ali pri malim količinama proizvodnje,
uslijed ograničenih proizvodnih kapaciteta, starije tehnologije i sl., ti isti
produkti se, na tržište, plasiraju uz visoku cijenu i nerijetko su skuplji od
uvoznih proizvoda.
![]() |
Nar (lat. Punica granatum) kao dio urbane agrikulture (© Frutta da Penava/Nihad Penava) |
„U robnim rezervama je dovoljno namirnica. Proizvodi se dovoljno, ali
ono što će, u najvećoj mjeri, odrediti dostupnost hrane, na globalnom nivou, jesu
političke odluke, uslijed pandemije i naravno, globalno okruženje, kada su u pitanju
usluge transporta roba“, zaključuje doc. dr. sc. Hatidža Jahić.
Kako se pravilno i uravnoteženo hraniti
urbanim biljkama tokom pandemije?
Povrće i voće imaju hranjive sastojke, te posebne prirodne spojeve,
koji se nazivaju fitohemikalijama. Služe kao antioksidanti za neutraliziranje
oštećenja ćelija i borbu protiv patogena, kao što su virusi i bakterije.
![]() |
Amela Ivković O'Reilly: "Najbitniji hranjivi sastojci za jačanje vašeg imunog sistema su vitamini A, C i E." (© privatno) |
Funkcionalna ili pametna hrana, gdje svakako spadaju i plodovi urbane
agrikulture, može pomoći ojačanju imunog sistema u borbi protiv virusa, te bržeg
oporavka.
„Najbitniji hranjivi sastojci za jačanje vašeg imunog sistema su
vitamin C – antioksidant, koji povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. Ključan
je za borbu protiv infekcija. Nalazi se u tamno zelenom i žutom povrću, crvenoj
paprici, jagodama, paradajzu, agrumima i lubenici. Zatim, vitamin E – antioksidant,
koji štiti vaše ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Pojačava imuni sistem u
borbi protiv bakterija i virusa. Hrana sa visokim sadržajem vitamina E su
sjemenke suncokreta, orašasti plodovi i zeleno povrće. Osim njih, i vitamin A –
pomaže u održavanju zdrave kože, vida i tkiva usta, želuca, crijeva i disajnog
sistema. Njegova protuupalna svojstva ojačavaju imuni sistem. Dobri izvori
vitamina A su slatki krompir, špinat, tikva, mrkva, paprika i kantarion“, priča
Amela Ivković O'Reilly, zasigurno jedna od vodećih nutricionista u Bosni i
Hercegovini, članica Udruženja nutricionista Irske, Udruženja nutricionista
Velike Britanije, te članica Kraljevskog medicinskog udruženja Velike
Britanije.
„Cink – važan mineral, koji pomaže u zarastanju rana i u razvoju
imunih ćelija, potreban je da imuni sistem pravilno funkcioniše. Prehrambeni
izvori cinka su mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi i sjemenke. Prehrambeni
proteini igraju veliku ulogu u imunom odgovoru tijela. Aktiviraju ćelije, koje
pomažu u borbi protiv infekcija u tijelu. Dobri biljni izvori dijetalnih
proteina su mahunarke, grah, grašak i orašasti plodovi. Generalno, ako
razmišljate o tome koje povrće ili voće jesti, mislite na boje – ljubičastu,
plavu, crvenu, žutu i narandžastu, jer to obično znači da su prepuni
antioksidanata, koji su odlični za vaše zdravlje i imuni sistem“, objašnjava Amela
Ivković O'Reilly.
Pored navedenog, biljne namirnice, koje su posebno bitne za jačanje
imunog sistema su maline i kupine – s visokim sadržajem flavonoida i
protuupalnim osobinama.
Također, brokula koja sadrži vitamine A, C i E, te mnoge druge
antioksidante. Borovnice su bogate pigmentom antocijanom s vitaminom C i E. Bademi su bogati vitaminom E, koji je učinkovit za ojačanje imuniteta.
Špinat sadrži vitamin C, antioksidante i beta-karoten.
![]() |
Jagoda (lat. Fragaria sp.) kao dio urbane agrikulture bogata vitaminom C (© Frutta da Penava/Nihad Penava) |
Bijeli luk sadrži bitan alicin. Crvene paprike su bogate vitaminom C,
čak dva puta više od narandže. Kivi je bogat kalijem, vitaminima C i K, te folatima. Gljive selenom i
vitaminima B, a sjemenke suncokreta vitaminom E.